Tarragona i la Gran Bretanya s'unexien per obrir a la ciutat el cementiri dels Jans

27/07/2020

Al passeig de Rafael de Casanova, a tocar, per darrere, del Fortí de la Reina, hi ha el Fossar dels Jans, un cementiri que és propietat de la monarquia del Regne Unit, de la Corona Britànica. Ubicat ara entre xalets residencials d'aquesta zona, a mig camí entre la platja del Miracle i la de l'Arrabassada per una via que usen cada dia centenars de 'runners', passejants o curiosos, el cementiri, de segles d'història, passa del tot desapercebut. L'any 1849, però, a la Corona Britànica li és cedit aquest terreny i s'hi traslladen les despulles de les desenes de soldats morts a la Guerra de Successió. A partir d'aquí, i amb la propietat del mausoleu de la monarquia del Regne Unit, hi són enterrades desenes de persones procedents de la Gran Bretanya. John Bridgman, vicecònsol de Rússia i Portugal, va ser la primera persona en ser-hi enterrada, ja a mitjan segle XIX, mentre que de la darrera ja en fa més de 25 anys: es tracta d'Una Hodge, una ciutadana britànica afincada a Tarragona. Així doncs, el Fossar dels Jans segueix sent encara avui un dels cementiris britànics més importants de la vintena que hi ha arreu de l'Estat, tot i passar desapercebut per a molts tarragonins. De fet, aquest és el cementiri protestant més antic de tot l'Estat, si bé val a dir que no totes les persones enterrades actualment professaven aquesta religió ?n'hi ha prou amb ser de nacionalitat britànica.

Tarragona i la Gran Bretanya s'unexien per obrir a la ciutat el cementiri dels Jans

Al passeig de Rafael de Casanova, a tocar, per darrere, del Fortí de la Reina, hi ha el Fossar dels Jans, un cementiri que és propietat de la monarquia del Regne Unit, de la Corona Britànica. Ubicat ara entre xalets residencials d'aquesta zona, a mig camí entre la platja del Miracle i la de l'Arrabassada per una via que usen cada dia centenars de 'runners', passejants o curiosos, el cementiri, de segles d'història, passa del tot desapercebut.

+

Inauguració capcer Casa Navàs

El capcer reconstruït ja llueix a la façana de la Casa Navàs. La inauguració s'ha fet davant d'una gran expectació dels ciutadans presents a la plaça del Mercadal.

+

L'ambaixada britànica fa obres de millora al Cementiri dels Jans de Tarragona

La intervenció afecta els murs perimetrals, els arcs de les portes de les criptes i la façana

+

Les Obres del Capcer de Casa Navàs a TV3!

Ahir al telenotícies de TV3 es va parlar de la Casa Navàs de Reus, joia del modernisme català, i del seu projecte de reconstrucció del capcer del qual tenim la sort de participar.

+

1 | 2 | 3 | següent >

CAT

ESP

segueix-nos