L'ambaixada britànica fa obres de millora al Cementiri dels Jans de Tarragona

29/06/2020


L'ambaixada britànica a Espanya finança les obres de consolidació d'estructures del conegut com a Cementiri dels Jans, localitzat al passeig Rafael Casanova i que té el seu origen en la Guerra de Successió (1701-1714). El fossar és propietat de la Corona Britànica i es tracta del cementiri protestant més antic de l'Estat. L'últim enterrament es va fer el 1992. L'inici del projecte estava previst per al passat mes de febrer, però la pandèmia de la COVID-19 i el decret d'alarma decidit pel govern de l'Estat van obligar a ajornar la intervenció.
Les obres, actualment en curs, afecten els murs perimetrals i la façana, els arcs de les portes que condueixen a les dues criptes, les escales, les baranes i els tancaments. El març del 2018 el consultat de Barcelona també va fer una intervenció consistent en arrancar palmeres i altres arbres en mal estat i que afectaven negativament les estructures del fossar.
Les que es porten a terme aquest 2020 no són les úniques intervencions de millora del fossar protestant que s'han fet al llarg d'aquest segle. Fa una dècada es va procedir a millorar les condicions de les criptes on es troben les tombes. En algunes es van repintar els noms de les persones enterrades i la data de la inhumació, i en altres, força deteriorades, es van col·locar cartons de manera provisional amb dades corresponents als difunts enterrades.

El fossar protestant de Tarragona té el seu origen en la presència de l'exèrcit anglès per defensar la ciutat i que va arribar el 1709. El primer fossar va acollir les despulles de soldats anglesos que van lluitar a favor de l'arxiduc d'Àustria i pretendent a la corona d'Espanya, qui s'enfrontava a Felip V, qui va resultar el guanyador del conflicte bèl·lic i va instaurar la presència de la dinastia borbònica. Amb el temps, també han trobat el seu lloc de descans al cementiri tarragoní representants de les administracions britàniques, turistes i persones que van perdre la vida en accidents de trànsit.
Els primers enterraments es van fer en les proximitats de les muralles i, posteriorment, es van traslladar a una pedrera localitzada prop de les instal·lacions portuàries, i es va ampliar el 1808. Les restes es van reubicar en l'emplaçament actual, al passeig Rafael Casanova. El 1850 l'Ajuntament va cedir el terreny a la Corona Britànica. Els fortins de la Reina i de Sant Jordi, també britànics, daten del mateix període històric.
 
Notícia publicada a Diarimes.com

L'ambaixada britànica fa obres de millora al Cementiri dels Jans de Tarragona

La intervenció afecta els murs perimetrals, els arcs de les portes de les criptes i la façana

+

Les Obres del Capcer de Casa Navàs a TV3!

Ahir al telenotícies de TV3 es va parlar de la Casa Navàs de Reus, joia del modernisme català, i del seu projecte de reconstrucció del capcer del qual tenim la sort de participar.

+

Obres reconstrucció capcer Casa Navàs

Des de Rècop li posem al mal temps bona cara i des del passat 27 d'abril hem recuperat les nostres eines per a començar amb les obres directes sobre la teulada de la Casa Navàs Reus.

+

Treballem en la recuperació del mirador de la Torre de Merola

Puig-reig ha fet visitable la Torre de Merola i ha recuperat un mirador desaparegut durant sis segles.

+

1 | 2 | 3 | següent >

CAT

ESP

segueix-nos